Պինդ ճարպի ջերմաստիճանը բարձրացնելիս մեծանում է նրա մասնիկների տատանումների արագությունը և թուլանում նրանց փոխձգողության ուժը: Որոշակի ջերմաստիճանից հետո տեղի է ունենում միջմոլեկուլային կապերի խզում և առաջանում է հալված ճարպի որոշակի քանակ: Տրվող էներգիայի ավելացմանը զուգահեռ այն չի կարողանում բարձրացնել մարմնի ջերմաստիճանը, քանի որ ողջ էներգիան ծաղսվում է ճարպի միջմոլեկուլային կապերի խզման վրա և հեղուկ մասի ծավալի մեծացմանը: Երբ տրվող էներգիայի պատճառով խզվում են բոլոր միջմոլեկուլային կապերը ճարպը ընդունում է հալված տեսք, և հետո նոր նրան տրված էներգիան բերում է հալվածքի ջերմաստիճանի բարձրացմանը: Այն ջերմաստիճանը, որի դեպքում ընդհանում է պինդ վիճակից հեղուկ վիճակի անցումը կոչվում է ճարպի հալման ջերմաստիճան:
Դասերը, որոնց պատկանում է |
Ենթատեսակները |